Sağlıklı Beslenme Önerileri ile Ramazan Ayını Rahat Geçirin
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Özportakal, ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin, vücudun enerji dengesini koruması ve sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor.
Özellikle sahurun atlanmaması gerektiğini vurgulayan Özportakal, sahurda süt, peynir, yumurta gibi protein kaynakları ile tam buğday ekmeği, yeşillik ve sağlıklı yağların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Aşırı yağlı, baharatlı ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan kaçınılmalıdır.
İftarın su ve hurma ile açılmasının sindirim sistemini rahatlatacağını belirten Özportakal, çorba ve salata gibi hafif yiyecekler tüketildikten sonra 10-15 dakikalık bir mola verilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.
İftar sırasında yavaş yemek yemenin ve iyi çiğnemenin, ani insülin salınımını engellemek için önemli olduğunu belirten Özportakal, ana yemeklerde protein kaynaklarına ve sebze yemeklerine yer verilmesi gerektiğini ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini söylüyor.
Uzman Diyetisyen Emre Özen ise, iftar sofrasında dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguluyor. İftarın hurma, zeytin veya su ile açılmasının ardından çorba gibi hafif bir başlangıç yapmanın sindirim sistemini rahatlatacağını belirtiyor.
Özen, öğünlerde protein kaynakları, kompleks karbonhidratlar, sebzeler ve süt ürünlerine yer verilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca posa içeriği yüksek gıdalar tüketmenin, aşırı yemek yeme isteğini azaltarak kabızlığı önlediğini ve aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
Uzman Diyetisyen Meltem Boz da ramazanda beslenme düzeninin değişmesiyle metabolizmanın farklı bir sürece girdiğine dikkat çekiyor. Boz, sahurda uzun süre tok tutacak protein ve sağlıklı yağ içeren besinlerin tercih edilmesi ve aşırı yağlı, baharatlı veya kızartılmış gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
Ramazan ayında fiziksel aktivitenin bırakılmaması gerektiğini ifade eden Boz, hafif egzersizlerin yapılmasının sindirim sistemini destekleyeceğini ve düzenli spor yapanların antrenmanlarını iftardan sonra planlamaları gerektiğini söylüyor.
Doğru beslenme alışkanlıklarıyla ramazan ayında kilo alımının önlenebileceğini belirten Boz, iftar ve sahur öğünlerinde dengeli beslenmenin kilo kontrolü için önemli olduğunu aktarıyor.
Boz, ramazanda sık yapılan beslenme hatalarını şu şekilde sıralıyor: sahuru atlamak, iftarda aşırı porsiyon tüketmek, iftar sonrasında hemen tatlı yemek, yetersiz su içmek ve hareketsiz kalmak. Bu hataların kilo alımı ve sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
More Stories
Japonların gizli sağlık sırrı! Bu çay bambaşka, günde 1 fincanı çeliğe döndürüyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Obezite ve yeme bozuklukları için yeni tehdit: ‘Mukbang’ akımı