Oruç tutarken enerjinizi nasıl korursunuz? İşte uzmanından sırları

Sağlıklı Beslenme Önerileri ile Ramazan Ayını Rahat Geçirin

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Özportakal, ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin, vücudun enerji dengesini koruması ve sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Özellikle sahurun atlanmaması gerektiğini vurgulayan Özportakal, sahurda süt, peynir, yumurta gibi protein kaynakları ile tam buğday ekmeği, yeşillik ve sağlıklı yağların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Aşırı yağlı, baharatlı ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan kaçınılmalıdır.

İftarın su ve hurma ile açılmasının sindirim sistemini rahatlatacağını belirten Özportakal, çorba ve salata gibi hafif yiyecekler tüketildikten sonra 10-15 dakikalık bir mola verilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.

İftar sırasında yavaş yemek yemenin ve iyi çiğnemenin, ani insülin salınımını engellemek için önemli olduğunu belirten Özportakal, ana yemeklerde protein kaynaklarına ve sebze yemeklerine yer verilmesi gerektiğini ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini söylüyor.

Uzman Diyetisyen Emre Özen ise, iftar sofrasında dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguluyor. İftarın hurma, zeytin veya su ile açılmasının ardından çorba gibi hafif bir başlangıç yapmanın sindirim sistemini rahatlatacağını belirtiyor.

Özen, öğünlerde protein kaynakları, kompleks karbonhidratlar, sebzeler ve süt ürünlerine yer verilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca posa içeriği yüksek gıdalar tüketmenin, aşırı yemek yeme isteğini azaltarak kabızlığı önlediğini ve aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Uzman Diyetisyen Meltem Boz da ramazanda beslenme düzeninin değişmesiyle metabolizmanın farklı bir sürece girdiğine dikkat çekiyor. Boz, sahurda uzun süre tok tutacak protein ve sağlıklı yağ içeren besinlerin tercih edilmesi ve aşırı yağlı, baharatlı veya kızartılmış gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Ramazan ayında fiziksel aktivitenin bırakılmaması gerektiğini ifade eden Boz, hafif egzersizlerin yapılmasının sindirim sistemini destekleyeceğini ve düzenli spor yapanların antrenmanlarını iftardan sonra planlamaları gerektiğini söylüyor.

Doğru beslenme alışkanlıklarıyla ramazan ayında kilo alımının önlenebileceğini belirten Boz, iftar ve sahur öğünlerinde dengeli beslenmenin kilo kontrolü için önemli olduğunu aktarıyor.

Boz, ramazanda sık yapılan beslenme hatalarını şu şekilde sıralıyor: sahuru atlamak, iftarda aşırı porsiyon tüketmek, iftar sonrasında hemen tatlı yemek, yetersiz su içmek ve hareketsiz kalmak. Bu hataların kilo alımı ve sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli