MÜSİAD’ın konut raporunda kritik yatırım uyarısı

MÜSİAD Raporunda Türkiye’nin Konut İhtiyacına İlişkin Kritik Uyarı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan “İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Raporu”na göre, Türkiye’nin konut ihtiyacı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Raporda her yıl 800 bin ile 1 milyon arasında yeni konut üretimi gerektiği vurgulanıyor. MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ, 2025 yılında 1.5 milyon konut satışı beklediklerini belirtirken, ülke genelindeki konut ihtiyacının artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Raporda, son yıllarda inşaat maliyetlerindeki artış, azalan arsa stokları ve sektördeki daralma sebebiyle konut üretiminde azalma yaşandığı belirtiliyor. Son 5 yılda yeni konut üretiminde alınan inşaat ruhsatı sayılarının 400-500 bin adede kadar gerilediği de raporun önemli tespitleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin Ev Sahipliği Oranı Diğer Ülkelerin Gerisinde

Raporda, Türkiye’deki ev sahipliği oranının Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerine kıyasla geride olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nde konut sahipliği oranının yüzde 69,1 olduğu bir ortamda Türkiye’de bu oranın yüzde 56,2 olarak ölçüldüğü raporda yer alıyor.

İstanbul’dan Tersine Göç Devlet Politikası Olmalı

Türkiye’deki konut ihtiyacını artıran faktörler incelendiğinde nüfus artışı, kentleşme, göç hareketleri ve ekonomik sorunlar ön plana çıkıyor. Depremlerin etkilediği Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki kitlesel göçlerin ve ani konut taleplerinin sorunu büyüttüğü raporda mevcut konut stokunun yaşlanmasının da etkili olduğu dile getiriliyor.

Raporda, İstanbul’da konut stokunun yetersizliğinin konuta erişimi ve uygun kira koşullarını zorlaştırdığına vurgu yapılıyor. Bu durumun özellikle büyük metropollerde yaşayanların kiraya ulaşımını güçleştirdiği ön plana çıkarken, deprem riski altında olan ve birçok göçmeni barındıran İstanbul’un çekiciliğini yitirerek Anadolu’nun cazibe merkezi haline gelmesinin devlet politikasının bir gerekliliği olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi ve sulama sorunu nedeniyle buğday tarlalarını sökmeye başladı. Çiftçi Şahin Akgöllü, “Cumhurbaşkanımızdan köylümüze ekmeklik buğdayımızı vermesini rica ediyorum. Köylünün hali harap. Köylü aç kalmak durumunda” dedi.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Rekabet Kurulu onay verdi: n11’in yeni sahibi belli oldu

n11, e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Rekabet Kurulu, platformun tamamının Abu Dabi merkezli DMSF Holding’e devrine onay verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir