MÜSİAD’ın konut raporunda kritik yatırım uyarısı

MÜSİAD Raporunda Türkiye’nin Konut İhtiyacına İlişkin Kritik Uyarı

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından hazırlanan “İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Raporu”na göre, Türkiye’nin konut ihtiyacı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Raporda her yıl 800 bin ile 1 milyon arasında yeni konut üretimi gerektiği vurgulanıyor. MÜSİAD İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Cemil Yüksekdağ, 2025 yılında 1.5 milyon konut satışı beklediklerini belirtirken, ülke genelindeki konut ihtiyacının artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Raporda, son yıllarda inşaat maliyetlerindeki artış, azalan arsa stokları ve sektördeki daralma sebebiyle konut üretiminde azalma yaşandığı belirtiliyor. Son 5 yılda yeni konut üretiminde alınan inşaat ruhsatı sayılarının 400-500 bin adede kadar gerilediği de raporun önemli tespitleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin Ev Sahipliği Oranı Diğer Ülkelerin Gerisinde

Raporda, Türkiye’deki ev sahipliği oranının Çin, Rusya ve Avrupa ülkelerine kıyasla geride olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nde konut sahipliği oranının yüzde 69,1 olduğu bir ortamda Türkiye’de bu oranın yüzde 56,2 olarak ölçüldüğü raporda yer alıyor.

İstanbul’dan Tersine Göç Devlet Politikası Olmalı

Türkiye’deki konut ihtiyacını artıran faktörler incelendiğinde nüfus artışı, kentleşme, göç hareketleri ve ekonomik sorunlar ön plana çıkıyor. Depremlerin etkilediği Kahramanmaraş gibi bölgelerdeki kitlesel göçlerin ve ani konut taleplerinin sorunu büyüttüğü raporda mevcut konut stokunun yaşlanmasının da etkili olduğu dile getiriliyor.

Raporda, İstanbul’da konut stokunun yetersizliğinin konuta erişimi ve uygun kira koşullarını zorlaştırdığına vurgu yapılıyor. Bu durumun özellikle büyük metropollerde yaşayanların kiraya ulaşımını güçleştirdiği ön plana çıkarken, deprem riski altında olan ve birçok göçmeni barındıran İstanbul’un çekiciliğini yitirerek Anadolu’nun cazibe merkezi haline gelmesinin devlet politikasının bir gerekliliği olduğu belirtiliyor.

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

Bakanlıklar kararı aldı! 25 farklı kanser türünde kullanılan 5 ilaç için flaş gelişme

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; kanser hastalığında yeni nesil tedavi yaklaşımlarından biri; immünoterapi. Halk arasında akıllı kemoterapi ilacı olarak bilinen ilaçlar, kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanser hastalığını …

Düşmüştü, dolar da euro da yükseldi!

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

OSS’de Ali Özçete yeniden başkan: Güven tazeledi

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin 2025 yılı Olağan Seçimli İdari ve Mali Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında Ali Özçete, Ufuk Çilek, Emirhan Silahtaroğlu, Fatih Odabaşılar, Cemal Çobanoğlu, Emre Şahin, Halit Başbuğ …

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Mevduat faizlerinde değişim kapıda!

Enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala, ödemelerde yaşanacak değişiklikler yakından takip ediliyor. Bu süreçte açıklanacak enflasyon verisi, bankada parası olanları da etkileyecek. 3 Temmuz’da açıklanacak verinin faiz indirimi beklentisini artırması durumunda mevduat kazançlarında düşüş yaşanabilir. İşte en yüksek faiz veren bankalar ve 1 milyon TL’nin güncel getirisi…