Samanyolu’nun 30 katı büyüklüğünde galaksi keşfedildi

Güney Afrika’daki MeerKAT teleskobundan yapılan gözlemle, astronomlar, 3 milyon ışık yılına kadar uzanan ve devasa plazma jetleriyle Samanyolu Galaksisi’nin 30 katı büyüklüğünde yeni bir radyo galaksinin varlığını gün yüzüne çıkardı.

Astronomlar, bu yeni dev galaksiye Afrika yerel dillerinden “isiZulu ve isiXhosa”da “sorun” anlamına gelen “Inkathazo” adını verdi.

Araştırma ekibinden Cape Town Üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi Kathleen Charlton, “Yeni galaksiye ‘sorun’ anlamına gelen ‘Inkathazo’ adını verdik çünkü burada olup bitenlerin ardındaki fiziği anlamak biraz zahmetli oldu.” dedi.

Radyo galaksileri, merkezlerinde süper kütleli kara delikler barındıran ve radyo frekanslarında parlayan devasa plazma jetleri yollayan kozmik yapılar olarak tanımlanıyor.

Bu tür galaksilerin 2 milyon ışık yılından daha büyük olanlarına ise “dev radyo galaksileri” (GRG) deniyor.

Inkathazo Galaksisi’nin plazma jetlerinin normalde düz bir şekilde uzanması beklenirken astronomlar, bir jetin şeklinin bükülmüş durumda olduğunu belirtti.

Öte yandan, astronomlar, Inkathazo’nun bulunduğu galaksi kümesinin bu tür dev galaksilerin oluşumunu engelleyen koşullara sahip olması gerektiği ancak Inkathazo’un sıra dışı şekilde büyüdüğünü bunun da yeni soruları akıllara getirdiğini ifade etti.

Ayrıca, MeerKAT teleskobu ile yapılan incelemelerde, Inkathazo’nun plazma yaşlarını haritalandırılarak bazı elektronların gizemli bir şekilde enerji elde ettiği görülürken bunu ise Inkathazo’nun çevresindeki sıcak gazlarla etkileşime giren jetlerin sağlamış olabileceği kaydediliyor.

Araştırmanın sonuçları, Kraliyet Astronomik Derneğinin Monthly Notices dergisinde yayınlandı.

Related Posts

Turkish Airlines Open heyecanı başladı

2025 yılı içinde Türkiye’deki en önemli uluslararası spor organizasyonlarından biri olan Turkish Airlines Open’da heyecan ilk Pro-Am turnuvası ile başladı. 14 takımın mücadele ettiği turnuvada ilk sırayı Jeong Weon Ko ve Sam Bairstow’un yer aldığı THY-7 takımı aldı.

Apple, yeni IPhone 18 modelini 2026 yılının iki ayrı zaman diliminde piyasaya sunabilir

Apple, yeni IPhone 18 modelini 2026 yılının iki ayrı zaman diliminde piyasaya sunabilir

Bilim kurgu değil, gerçek: Elektriği taşıyabilen bakteri keşfedildi

Oregon kıyılarındaki çamura gizlenmiş bu bakteri, vücudundaki nikel liflerle elektron taşıyarak enerji devrimini başlatabilir. Bilim, bakır tellerden çok daha ilginç bir alternatife işaret ediyor.

e-Devlet tarife karşılaştırma sistemi erişime açıldı: En uygun tarife kolayca bulunabilecek

Tarife karşılaştırma sistemi e-Devlet üzerinden erişme açıldı. Vatandaşlar artık cep telefonu ve sabit internet tarifelerini/kampanyalarını BTK tarife karşılaştırma sayfası üzerinden kolaylıkla yapabilecek. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı …

4.500 yıl önce gömülen Perulu kadının gizemi: Saçları bile duruyor!

Antik bir mezarda bulunan ve yüksek statülü bir kadına ait olduğu düşünülen mumyalanmış beden, bugüne kadar neredeyse hiç bozulmadan gelmiş olması nedeniyle görenleri şaşkına çevirdi.

Gücünü toryumdan alan reaktör: Çin, sessizce yeni enerji çağına mı giriyor?

Gobi Çölü’nde yer alan deneysel reaktör, klasik nükleer yakıtların dışında toryum ve erimiş tuzla çalışıyor. Bu teknoloji, hem kesintisiz enerji üretimi hem de nükleer güvenlik açısından dikkat çekici sonuçlar vadediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir