Brent petrolde Kasım 2021’den bu yana en sert düşüş

Bugün Brent petrolün varil fiyatı, dünkü seviyesine göre yaklaşık yüzde 0,68 azalarak 62,57 dolara geriledi. Aynı saatte WTI ham petrolün varil fiyatı ise 59,48 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşte, dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi arasındaki ticaret savaşının neden olduğu talep endişeleri ve piyasalardaki artan arz fazlası etkili oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da ithal ürünlere ek vergi uygulayacağını açıklamasının ardından, Çin’den gelen misillemeyle birlikte petrol fiyatları 9 Nisan’da son dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

Son haftalarda ticaret müzakerelerine ilişkin atılan karşılıklı adımlar bazı iyimserlik yaratsa da değişken tarife politikaları, ekonomik aktivitenin yavaşladığı endişelerine neden oldu.

Talepteki zayıflık ve arz fazlasının birleşmesi, petrol fiyatlarında Kasım 2021’den bu yana en ciddi aylık düşüşe neden oldu. Brent ve WTI ham petrol varil fiyatları yüzde 16’nın üzerinde değer kaybetti.

OPEC ve OPEC+ ülkelerinin üretim artışına devam edeceği beklentisi, arz fazlası endişelerini artırıyor. 8 ülkeden oluşan OPEC+ grubu, 5 Mayıs’ta üretim miktarını belirlemek üzere toplanacak.

Jeopolitik gelişmeler de fiyatları etkiliyor; Rusya-Ukrayna ateşkes görüşmeleri ve ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin gerilimi azaltması fiyatları destekliyor.

ABD’de ham petrol stoklarının 3 milyon 760 bin varil arttığı bilgisi, talep endişelerini besleyerek fiyatları aşağı yönlü destekliyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) resmi stok verilerinin açıklanması bekleniyor.

Uzmanlar, Brent petrolde 70,67 doların direnç, 60,11 doların ise destek seviyesi olarak izlenebileceğini belirtiyor.

Related Posts

İşsiz sayısı son 11 yılın zirvesinde

TÜİK, martta işsizliğin 0.3 düşüşle % 7.9 olarak gerçekleştiğini duyurdu. DİSK Araştırma Merkezi ise geniş tanımlı işsizliğin % 28.8’e ulaştığını belirtti. Gerçek işsiz sayısı 12 milyona dayandı.

Donald Trump’ın ilk 100 günü küresel ekonomiyi nasıl etkiledi? Küresel resesyon riski çok yüksek!

Piyasalarda ticaret müzakerelerindeki iyimserlikle bir toparlanma görülse de ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk 100 gününün ardından yatırımcılar varlık fiyatlarının sürdürülebilirliği konusunda temkinli. Belirsiz politika ortamı, bazı yatırımcıları farklı varlıklara yönelmeye itiyor. ABD ekonomisinin geleceğine yönelik endişeler ise satış dalgalarına yol açtı.

Haizne Bakanı Bessent: İlk ticaret anlaşmalarından biri Hindistan ile olacak

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin birçok önemli ticaret ortağının ABD tarifelerini önlemek için ‘çok iyi’ tekliflerde bulunduğunu ve imzalanacak ilk anlaşmalardan birinin Hindistan ile olabileceğini söyledi.

TOBB Başkanı: Enflasyonu tek haneye indirmeden riskleri azaltamayız

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yüksek enflasyon, enflasyon tek haneye inmeden ekonomideki riskleri azaltamayız.” dedi.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

ABD’de petrol sondajında sınırlı artış

ABD’de petrol sondaj kulelerinin sayısı bu hafta 2 artarak 483’e çıktı. Son bir yılda kule sayısı 23 azaldı. Brent petrol haftayı 66,87 dolardan tamamlarken, WTI tipi ham petrol 63 dolar seviyesinde kapandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir