Beyin yaşlanması o yaştan sonra hızlanıyor… Hangi takviyeler etkili olabilir? Bilim insanları yanıtladı

Araştırma, Stony Brook Üniversitesi’nden nörobilimci Lilianne Mujica-Parodi’nin liderliğinde yürütüldü ve 18 ila 90 yaş aralığındaki 19 bin 300 kişinin beyin taramalarını inceledi. Araştırmada fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) ve elektroensefalogramlar (EEG) kullanılarak, beynin farklı bölgeleri arasındaki kan akışı ve elektriksel bağlantılar incelendi.

Çalışma, beyin yaşlanmasının insülin direnci ile bağlantılı olduğunu gösterdi. İnsülin direnci, kan şekerini hücrelere taşımak için daha fazla insülin gerektiği anlamına geliyor. Araştırmada, yüksek kan şekeri seviyesine sahip 40’lı yaşlarındaki kişilerin beyinlerinin, aynı yaş grubundaki insülin direnci belirtisi olmayan kişilere göre daha hızlı yaşlandığı görüldü.

KETOJENİK TAKVİYELER YARDIMCI OLABİLİR Mİ?

Araştırma ekibi, beyin yaşlanmasının, nöronların insüline yanıt verememesi nedeniyle glikoz eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Ketojenik takviyeler, vücudun şeker yerine ketonları enerji kaynağı olarak kullanmasına yardımcı olabiliyor.

Araştırmanın bu kısmında 20 ila 79 yaş aralığında 101 katılımcı, bir gece boyunca aç bırakıldıktan sonra fMRI taramasına alındı. Daha sonra katılımcılara ya keton içeren bir içecek ya da aynı kaloride şekerli bir içecek verildi. 30 dakika sonra yeniden fMRI taraması yapıldı.

Sonuçlar, keton içeceğinin, yaşlanmaya bağlı beyin ağı bozulmalarını azalttığını gösterdi. Bu etkinin özellikle 40 ila 59 yaş grubundaki kişilerde daha belirgin olduğu ve genç yetişkinlere göre yüzde 80 daha etkili olduğu tespit edildi. Ancak, 60 ila 79 yaş grubunda bu etkinin çok daha az olduğu görüldü.

Araştırma, keton takviyelerinin beyin yaşlanmasını yavaşlatma potansiyelini gösterse de, uzun vadeli etkilerini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuluyor.

Mujica-Parodi, bu takviyelerin yalnızca aşırı insülin direncine sahip ve kendi ketonlarını üretemeyen kişilerde etkili olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, düşük glikoz seviyelerinde vücudun kendi ketonlarını üretebileceği ve bu nedenle diyet değişikliklerinin de etkili olabileceği vurgulanıyor.

 

Related Posts

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.