Nureddin Nebati üzülecek: Resmen kaldırıldı

Türkiye, Kur Korumalı Mevduat Sistemini Sonlandırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2025 yılı para politikası metninde Kur Korumalı Mevduat sisteminin sonlandırılacağını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan 2 Ocak 2025 tarihli tebliğle birlikte, döviz yükümlülüğü bulunan firmaların hesaplarına sağlanan kur korumasının kaldırıldığı belirtildi.

Kur Korumalı Mevduat Ne Zaman Başladı?

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliğiyle, 20 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirildi. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından duyurulan sistem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklendi.

Kur Korumalı Mevduat’ın Amacı

Kur Korumalı Mevduat sisteminin amacı, döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkilerini azaltarak Türk Lirası’na olan güveni artırmak ve dövizden Türk Lirası’na geçişi teşvik etmektir. Mevduat sahiplerine TL’de kalmaları halinde döviz kuru artışlarından korunma garantisi sunulmaktaydı.

Kur Korumalı Mevduat Nasıl İşliyordu?

Vadeli TL mevduat hesaplarına yatırılan paranın, kur farklarından etkilenerek değerlenmesi durumunda oluşabilecek zararın devlet tarafından karşılanacağı garantisi verilmekteydi. Bu sayede Türk Lirası’nın döviz cinsinden birikimlere kıyasla korunması hedeflenmekteydi.

Related Posts

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi ve sulama sorunu nedeniyle buğday tarlalarını sökmeye başladı. Çiftçi Şahin Akgöllü, “Cumhurbaşkanımızdan köylümüze ekmeklik buğdayımızı vermesini rica ediyorum. Köylünün hali harap. Köylü aç kalmak durumunda” dedi.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Rekabet Kurulu onay verdi: n11’in yeni sahibi belli oldu

n11, e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Rekabet Kurulu, platformun tamamının Abu Dabi merkezli DMSF Holding’e devrine onay verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir