Almanya’da yatırımcı güveni hızlı yükseldi

Almanya Yatırımcı Güveni Mayıs Ayında Yükseldi

Almanya’da yeni hükümetin göreve başlamasının ve ABD ile Çin arasındaki gümrük tarifeleri anlaşmazlığının hafiflemesinin etkisiyle, yatırımcı güveni mayıs ayında 25,2 seviyesine yükseldi. Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) tarafından açıklanan verilere göre, Mannheim kentinde bulunan ZEW Ekonomik Güven Endeksi 39,2 puan artarak yükseldi.

Nisanda eksi 14 puanda olan endeks, mayıs ayında 25,2 seviyesine çıkarak beklentileri aştı. Almanya’da Mevcut Durum Endeksi ise 0,8 puan düşerek eksi 82 puana indi. ZEW’in açıklamasına göre, birçok sektörde beklentilerin iyileştiği ve özellikle bankacılık, otomotiv, kimya, metal, makine ve çelik endüstrilerinin olumlu bir görünüme sahip olduğu belirtildi.

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, yeni hükümetin kurulmasının, gümrük tarifelerindeki ilerlemelerin ve enflasyonun istikrar kazanmasının olumlu bir etki yarattığını vurgulayarak, yatırımcıların beklentilerinin arttığını söyledi.

Euro Bölgesi’nde Ekonomik Güven Artıyor

Öte yandan, Euro Bölgesi’ne yönelik ekonomik güveni ölçen endeks de mayıs ayında arttı. Göstergeler, geçen aya göre 30,1 puan yükselerek 11,6’ya ulaştı. ABD’nin gümrük vergileri uygulamasının etkileri nisan ayında hissedilmiş ve ZEW Ekonomik Güven Endeksi sert bir düşüş yaşamıştı.

ABD, Almanya’nın En Büyük Ticaret Ortağı Konumunda

ABD, Almanya’nın en büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. Almanya’dan ABD’ye yapılan ihracat, 2024 yılında yıllık yüzde 2,2 artarak 161,32 milyar Euro değerine ulaştı. ABD ise 2024 yılında Almanya’dan 91,32 milyar Euro değerinde mal ithal ederken, bu rakam Almanya’nın toplam ihracatının yüzde 10,35’ine denk geliyor.

ABD, Almanya’nın en fazla ticaret fazlası verdiği ülke olarak öne çıkarken, 2023’e göre ABD’den yapılan ithalatlarda yüzde 3,4’lük bir düşüş görüldü.

Related Posts

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

2024 yılında 1,5 milyon Türk vatandaşı komşuyu seyahat etti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “2024 yılında 710 bin Yunan vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Buna karşılık yaklaşık 1,5 milyon Türk vatandaşı Yunanistan’a seyahat etti.” dedi. İTO’da düzenlenen Türk-Yunan İş Forumu’nda konuşan …

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.