Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Ipsos Türkiye Araştırması: Türkiye’de Yaşam Memnuniyetsizliği Yükseliyor

Ipsos Türkiye’nin 2024 yılına dair hazırladığı “Alışverişçi Yıllığı” araştırması, ekonomik zorlukların bireylerin yaşam memnuniyetini ve tüketim alışkanlıklarını derinden etkilediğini ortaya koydu. Türkiye’de yaşayan bireylerin sadece yüzde 33’ü “Bugünkü hayatımdan memnunum” dediği, yüzde 50’sinin kendisini “yorgun” olarak tanımladığını gösterdi.

Araştırmaya göre, Türkiye 12 yıl öncesine göre mutluluk skorunda 40 puan kaybetti ve ülkede yaşayan her iki kişiden yalnızca birinin kendisini mutlu hissettiği belirtildi.

Harcamalar azaldı, borçlar arttı

Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 68’i, 2024 yılında hane harcamalarını azaltmak zorunda kaldığını ifade etti. Yalnızca yüzde 12’lik bir kesim tüm giderlerini karşılayabildi. Kredi kartı kullanımı artarken, hane halklarının hızlı tüketim ürünü harcamalarının yüzde 46’sı kredi kartı ile gerçekleşti. Ancak bireylerin yüzde 85’i kredi kartı borçlarını ödeyemediğini dile getirdi.

Et ürünlerinden temizlik malzemelerine, birçok kalemde kısıtlama

Araştırmaya göre, hane halkları geçen yıla oranla 33 kez daha az alışveriş yaptı. Et ürünleri, kişisel bakım ve temizlik ürünleri gibi kalemlerde kısıtlama olduğu belirtildi. Hızlı tüketim ürünü alışverişi artmasına rağmen alınan ürün sayısında azalma yaşandı.

Araştırmada, indirim marketlerine yönelimin arttığı ve tüketicilerin geleceğe dair belirsizlik içinde olduğu vurgulandı. Ipsos, 2025’in ilk üç ayında gözlemlenen eğilimlerin 2024’teki trendleri yansıttığını ve tüketicilerin günlük yaşama odaklandığını belirtti.

Related Posts

Erdoğan zam gelecek ürünleri tek tek saydı

Nisan ayında yaşanan, Türkiye tarihinin en büyük zirai don olaylarından biri olarak kayıtlara geçen felaketin ardından birçok tarım ürününde zarar oranı yüzde 100’e kadar ulaştı. Bu büyük zararın ardından, birçok ürünün fiyatında iki katına varan …

Deprem İstanbul’u salladı: Ev sahiplerini yıktı! 8 ilçede fiyatlar çakıldı

İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 şiddetindeki deprem ve en büyüğü 5.9 şiddetindeki yüzlerce artçı depremle sallandı. Deprem yıkıma neden olmadı ancak yarattığı korku ve panik megakentte emlak piyasasını salladı. Depremin ardından eski …

Benzine zam geldi, motorine zam yolda

Benzine zam geldi, motorine zam yolda

Ekonomiye 398.6 milyar TL destek

Vakıf Katılım, 2025 yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Vakıf Katılım bu dönemde, 350.3 milyar TL fon toplarken, reel sektöre 398.6 milyar TL finansman desteği sağladı. 2024 yılı sonuna göre yüzde 20 büyüyerek 483.9 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaşan Vakıf Katılım, 2025 yılının ilk 3 ayında 1.9 milyar TL net kâr elde ederek başarılı performansını sürdürdü.

Almanya’da yatırımcı güveni hızlı yükseldi

Yeni hükümetin göreve başlaması, ABD-Çin tarifelerindeki yumuşama ve enflasyondaki istikrar Almanya’da yatırımcı güvenini zirveye taşıdı. ZEW Endeksi mayısta 25,2’ye yükselerek piyasa beklentilerinin iki katına çıktı.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.