Mazot ve gübre desteği kalktı mı? Neden ödenmedi, ödenecek mi? Bakanlık ne dedi?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada çiftçilere yönelik tarımsal destekleme ödemelerinin hesaplara yatırıldığını belirtti. Toplamda 2 milyar 164 milyon 322 bin TL olarak açıklanan ödeme kapsamında hububat desteği, lisanslı depoculuk desteği ve kırsal kalkınma yatırımları desteği yer alıyor.

Ödeme kalemleri şöyle:

– Hububat Desteği: 1 milyar 997 milyon 350 bin TL

– Lisanslı Depoculuk Desteği: 94 milyon 29 bin TL

– Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteği: 72 milyon 943 bin TL

Hububat desteğinin, Aksaray, Eskişehir, Bursa, Muş, Ağrı, Denizli, Manisa, Mersin, Giresun, Kastamonu, Bingöl, Trabzon ve Isparta illerinde buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine yönelik olacağı bildirildi.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ KALKTI MI?

Son günlerde mazot ve gübre desteğinin kaldırıldığı iddiaları gündeme gelirken, Tarım ve Orman Bakanlığı bu iddiaları yalanladı. Yapılan açıklamada, mazot ve gübre desteğinin kaldırılmadığı, sadece yeni dönemde “temel destek” adı altında revize edildiği belirtildi.

Mazot gübre desteği olarak da bilinen temel destek ödeme tarihi hakkında henüz bir açıklama gelmedi.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticiler için;

– Mazot maliyetinin yüzde 50’si,

– Gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanmaya devam edecek.

Ayrıca, üretim planlamasına uygun ekim yapan çiftçiler, bu desteklere ilave olarak mazot ve gübre desteği alabilecek.

ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMESİ NASIL SORGULANIR?

Destek ödemelerinin hesaplara yatıp yatmadığını öğrenmek isteyen çiftçiler, e-Devlet üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ekranına giriş yaparak ödeme bilgilerini sorgulayabilirler.

Related Posts

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi ve sulama sorunu nedeniyle buğday tarlalarını sökmeye başladı. Çiftçi Şahin Akgöllü, “Cumhurbaşkanımızdan köylümüze ekmeklik buğdayımızı vermesini rica ediyorum. Köylünün hali harap. Köylü aç kalmak durumunda” dedi.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Rekabet Kurulu onay verdi: n11’in yeni sahibi belli oldu

n11, e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Rekabet Kurulu, platformun tamamının Abu Dabi merkezli DMSF Holding’e devrine onay verdi.