Şubat 6, 2025

Güncel ve Tarafsız Haberler – İyidere Haber

Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve daha fazlası; en güncel ve tarafsız haberlerin adresi! İyidere Haber ile her an her yerde!

Deprem uzmanları Türkiye’deki aktif fay hatlarının hangi illerden geçtiğini açıkladı: 3 il için alarm verdi

Türkiye'nin, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer aldığına dikkat çeken jeologlar, ülkenin tamamının deprem riski altında olduğunu ifade ederek yaşanacak depremlerin en çok hangi illeri etkileyeceğini açıkladı. Jeologlar, Türkiye ...

Türkiye’nin, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer aldığına dikkat çeken jeologlar, ülkenin tamamının deprem riski altında olduğunu ifade ederek yaşanacak depremlerin en çok hangi illeri etkileyeceğini açıkladı.

Jeologlar, Türkiye’nin dört bir yanında büyük yıkıma neden olabilecek aktif fay hatlarının bulunduğunu ve önümüzdeki yıllarda büyük depremler yaşanabileceğini ifade etti.

“8 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR ÇIKABİLECEK DEPREMLER TÜRKİYE İÇİN MÜMKÜN”

Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Türkiye’nin Alp-Himalaya Dağ Kuşağı üzerinde bulunduğunu ve bu kuşağın henüz oluşumunu tamamlamadığı için sık sık büyük depremler ürettiğini vurguladı.

“Türkiye, tamamen bir deprem ülkesi. Ülkenin herhangi bir bölgesinde büyük bir depremin meydana gelmesi için oradan doğrudan bir fay hattı geçmesine bile gerek yok. 8 büyüklüğüne kadar çıkabilecek depremler Türkiye için mümkün.”

Türkiye’nin deprem tarihini ve yıkıcı etkilerini şu şekilde sıraladı:

  • 1939 Erzincan Depremi (7.9 büyüklüğünde, 33 bin can kaybı)
  • 1999 Gölcük Depremi (7.4 büyüklüğünde, 18 binin üzerinde can kaybı)
  • 2023 Kahramanmaraş Depremleri (7.7 ve 7.6 büyüklüğünde, 50 binden fazla can kaybı)

TÜM MARMARA’YI ETKİLER

Marmara Bölgesi’nin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın en tehlikeli segmentlerinden biri olduğuna değinen Prof. Ersoy, İstanbul’da beklenen 7 ve üzeri büyüklükteki bir deprem yalnızca megakenti değil, tüm bölgeyi etkileyebileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası İstanbul depreminin yalnızca İstanbul’la sınırlı kalmayacağını şu sözlerle vurguladı:

“Marmara’da 7’nin üzerinde bir deprem olduğunda sadece İstanbul değil, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Eskişehir ve Yalova da büyük ölçüde etkilenecek. Bu şehirler, olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmalı.”

BURSA VE BİNGÖL İÇİN ALARM VERİLMELİ

NTV’nin haberine göre; Bursa ve çevresinde sismik boşlukların bulunduğunu belirten uzmanlar, bu bölgenin büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

“Bursa’nın çevresinde aktif faylar bulunuyor. Bu bölgede sismik boşluklar var ve gelecekte büyük bir deprem yaşanabilir.”

Kuzey Anadolu Fayı’nın doğusunda bulunan Bingöl-Karlıova ve Yedisu Fayı da bilim insanlarının dikkat çektiği diğer tehlikeli bölgeler arasında yer aldı.

“DENİZDEKİ FAYLAR TSUNAMİ TEHLİKESİNİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR”

Batı Anadolu’nun, Türkiye’nin en aktif deprem bölgelerinden biri olarak bilindiğine dikkat çeken Prof. Ersoy, burada tek bir fay hattı yerine çok sayıda aktif fay bulunduğu belirtti.

“Batı Anadolu’da İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Kütahya gibi şehirler büyük risk altında. Ayrıca Burdur, Isparta ve Antalya’nın batısı da önemli deprem zonları arasında yer alıyor. Bu bölgelerde 7’nin üzerine çıkabilecek depremler yaşanabilir. Ayrıca, denizdeki faylar tsunami tehlikesini de beraberinde getiriyor.”

“6 ŞUBATTAN SONRA STRES ARTTI”

Adana, Hatay ve İskenderun Körfezi, 6 Şubat depremlerinin ardından yüksek miktarda stres biriktiren bölgeler arasında gösterilirken jeologlara göre, bu bölgede 7 büyüklüğünde bir deprem olasılığı oldukça yüksek.

“Adana çevresindeki faylar, Kahramanmaraş’a kadar uzanan bir etki alanına sahip. Çukurova’nın zemin yapısı da oldukça kötü ve büyük bir depremde ciddi yıkımlar yaşanabilir.”

6 MİLYON BAĞIMSIZ BİRİM TEHLİKEDE

Türkiye’de 36 milyon bağımsız birim ve 31 milyon konut bulunduğu ve yaklaşık 6 milyon bağımsız birimin deprem riski altında olduğu duyuruldu.

İstanbul’da 1,5 milyon yapının riskli olduğu ifade edilirken, uzmanlar bu yapıların 600 bininin herhangi bir deprem olmadan bile çökebilecek kadar dayanıksız olduğu aktarıldı.

“DEPREM YÖNETMELİKLERİ VE AFET BİLİNCİ ARTIRILMALI”

Türkiye’de ilk bina deprem yönetmeliği, 1939 Erzincan Depremi’nden sonra hazırlandı ve bugüne kadar 11 kez güncellendi. Son değişiklik 2018 yılında yapıldı, ancak uzmanlar bu yönetmeliklerin tam anlamıyla uygulanmadığını belirtti.

Jeolog Cenk Yaltırak, Marmara Bölgesi’nde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi:

“Şu an en acil müdahale edilmesi gereken yer Marmara Bölgesi. Burada olası bir depremde büyük can ve mal kaybı yaşanabilir.”

SON 1 YILDA 100 BİNE YAKIN DEPREM MEYDANA GELDİ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Türkiye’de 100 bine yakın deprem meydana geldiğine dikkat çekildi.

Bu depremlerin yarısı artçı sarsıntılardan oluşurken, diğer yarısı daha önce deprem beklenmeyen bölgelerde yaşandığı belirtildi.

“7 VE 7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR”

Prof. Dr. Süleyman Pampal ise Yedisu, Marmara Denizi, Kumburgaz fayı ve Bursa için dikkat çeken uyarılarda bulundu. İznik‘te 7 ve 7.5 aralığında deprem üretme potansiyeli olan fay olduğunu aktardı.