Türkiye fındığının en büyük talibi Almanya

Türkiye’den 130 Ülkeye Fındık İhracatı Rekorları Zorluyor!

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yetkililerinden alınan bilgilere göre, dünya fındık üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiren Türkiye, geçtiğimiz yıl 130 ülkeye fındık ihraç etti.

Ülke, ihraç edilen 323 bin 243 ton fındık ile 2 milyar 635 milyon 868 bin 856 dolar gelir elde etti.

2024 yılında Türkiye’nin fındık ihracatında bir önceki yıla göre miktar bazında 39 bin 724 ton, gelir bazında ise 771 milyon 317 bin 781 dolarlık bir artış kaydedildi.

Geçtiğimiz yıl Almanya’ya yapılan 88 bin 260 tonluk fındık ihracatı ile Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı oldu. Bu ihracattan toplamda 705 milyon 443 bin 110 dolar gelir sağlandı.

İtalya ve Polonya’nın fındık ihracatında ikinci ve üçüncü sırada yer aldığı görüldü.

Ayrıca, son yıllarda Türkiye’nin fındık ihracatında en büyük gelişmelerden birinin Çin Halk Cumhuriyeti pazarında yaşandığı belirtildi. Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracatta da önemli artışlar gözlendi.

Nijer, Çad ve Nijerya’ya gerçekleştirilen fındık ihracatının ise en düşük seviyede olduğu bildirildi.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük’e göre, Türkiye’nin fındık ihracatında tonaj ve gelir anlamında son yılların en iyi dönemi yaşanmaktadır.

Bölük, Türkiye’nin fındık ihracatındaki artışın devam ettiğini vurgulayarak, “Geçen yıl Almanya, İtalya ve Polonya gibi ülkelerle olan ihracatımızı artırmalı ve fındık tüketimlerini de artırmalıyız.” şeklinde konuştu.

2024 yılında ihracat hedeflerinin daha yüksek olduğunu belirten Bölük, “Eğer bu tempo devam ederse belki de Cumhuriyet tarihinin en yüksek gelirini elde edebiliriz. Bu yıl içinde şu ana kadar 135 bin ton iç fındık satıldı. 2025 yılında ise 325-330 bin ton fındık ihracatı ve 2 milyar 800 milyon dolar gelir hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi ve sulama sorunu nedeniyle buğday tarlalarını sökmeye başladı. Çiftçi Şahin Akgöllü, “Cumhurbaşkanımızdan köylümüze ekmeklik buğdayımızı vermesini rica ediyorum. Köylünün hali harap. Köylü aç kalmak durumunda” dedi.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Rekabet Kurulu onay verdi: n11’in yeni sahibi belli oldu

n11, e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Rekabet Kurulu, platformun tamamının Abu Dabi merkezli DMSF Holding’e devrine onay verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir