2025 Yılı Yatırım Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı

2025 Yılı Yatırım Programı’na Yaklaşık 1,4 Trilyon Lira Ödenek Tahsis Edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hazırlanan 2025 Yılı Yatırım Programı kapsamında, 14 bin 238 projeye yaklaşık 1 trilyon 444,4 milyar lira ödenek tahsis edildi. Bu karar, “2025 Yılı Yatırım Programı’nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı” başlığıyla 15 Aralık tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Yatırım programında; merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT), özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar, döner sermayeli kuruluşlar ve sosyal güvenlik kuruluşlarının projeleri yer aldı. Mahalli idarelerin ise yalnızca dış kredi ile finanse edilen projelerine programda yer verildi.

Kamu kurumları tarafından yürütülecek projelerin toplam tutarı yaklaşık 10 trilyon 599 milyar 544 milyon 793 bin 797 milyar lira olarak belirlendi. Söz konusu projelere tahsis edilen toplam ödenek miktarı ise 1 trilyon 444 milyar 394 milyon 351 bin lira oldu.

Program kapsamında 2025 yılında 3 bin 783’ü ana proje olmak üzere toplam 14 bin 238 proje yürütülmesi öngörülüyor. 2024 yılında tamamlanan 5 bin 296 proje sonrasında 2025 Yılı Yatırım Programı’na 5 bin 61 yeni proje dahil edildi.

Yatırım programında en yüksek pay yüzde 30,5 ile ulaştırma-haberleşme sektörü yatırımlarına ayrıldı. Diğer sektörler arasında ise eğitim sektörü yüzde 15,1 pay ile ikinci sırada yer aldı. Sağlık sektörü ise yüzde 9,6 pay alarak ödeneklerden faydalandı.

Ulaştırma-haberleşme sektöründe yapılan yatırımlar arasında; Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı projesi, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Yüksek Standartlı Demiryolu projesi ve Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu projesi öne çıkıyor. Ayrıca eğitim sektöründe; temel eğitim, mesleki eğitim ve altyapı projelerine önemli ödenekler ayrıldı.

Sağlık sektörü ise fiziki altyapı, hizmete erişim ve hizmet kalitesi alanlarında gelişmeyi hedefleyen projelerle desteklendi. Sağlık Bakanlığı’na ayrılan ödeneklerle 16 bin 715 yatak ve 365 ünite hizmete alınacak.

Bu kapsamlı yatırım programıyla Türkiye’nin çeşitli sektörlerindeki altyapı ve hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi ve sulama sorunu nedeniyle buğday tarlalarını sökmeye başladı. Çiftçi Şahin Akgöllü, “Cumhurbaşkanımızdan köylümüze ekmeklik buğdayımızı vermesini rica ediyorum. Köylünün hali harap. Köylü aç kalmak durumunda” dedi.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Rekabet Kurulu onay verdi: n11’in yeni sahibi belli oldu

n11, e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Rekabet Kurulu, platformun tamamının Abu Dabi merkezli DMSF Holding’e devrine onay verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir