İnşaat malzemelerinde yıllık ihracat 28,91 milyar dolar oldu

İSTANBUL (İGFA) – 2024 Kasım ayına ilişkin Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi verilerine göre inşaat malzemesi sektöründe durağan bir görüntü hakim oldu. Yaz aylarındaki toparlanmanın ardından ekim ve kasım aylarında endekslerin performansında zayıflama yaşandı. Kasım ayındaki inşaat malzemesi ihracatı, pazardaki durgunluk, doların güçlenmesi, emtia fiyatlarındaki düşüş ve jeopolitik gelişmelerden olumsuz etkilendi.

Rapora göre, kasım ayında ihracat miktar olarak azalırken, değer olarak neredeyse aynı seviyede kaldı ve birim fiyatı önemli ölçüde arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat değerinde, miktarında ve birim fiyatında artış görüldü. Ancak pazarlardaki durgunluk devam etti.

2024 yılı kasım ayında inşaat malzemesi ihracatı miktar olarak önceki aya göre azalarak 3,65 milyon tona geriledi. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 artış kaydedildi. Birim fiyatlarında ise önemli bir artış yaşandı ve kilogram başına 0,68 dolar olarak gerçekleşti.

İthalat tarafında ise 2024 yılı kasım ayında inşaat malzemesi ithalatı 900 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 artış gösteren ithalat, son dört aydır 1,0 milyar doların altında kaldı.

Yıllık bazda, 2024 yılı kasım ayı itibarıyla inşaat malzemesi ihracatı 28,91 milyar dolar olarak açıklandı. Geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yaşansa da miktar olarak hala 45,69 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Ortalama ihracat birim fiyatı ise 0,63 dolar/kg oldu.

Rapora göre, inşaat malzemesi sanayisindeki alt sektörler, ihracat performansı olarak farklı eğilimler sergiledi. Mineral, taş ve toprak ürünlerinde birim fiyatların düşüş yaşanırken, kimyasal bazlı ürünlerde önemli artışlar gözlendi. Miktar bazında demir çelik ürünlerinde ihracat artarken, ağaç ve ahşap ürünlerinde azalma kaydedildi.

Related Posts

Buğday tarlalarını söken çiftçiler isyanda: ‘Köylünün hali harap’

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesi ve sulama sorunu nedeniyle buğday tarlalarını sökmeye başladı. Çiftçi Şahin Akgöllü, “Cumhurbaşkanımızdan köylümüze ekmeklik buğdayımızı vermesini rica ediyorum. Köylünün hali harap. Köylü aç kalmak durumunda” dedi.

Yargıtay’dan kritik fazla mesai kararı

Türkiye, OECD ülkeleri arasında haftalık ortalama 45,7 saat ile en uzun süre çalışan ülke. Ancak işçiler, yaptıkları fazla mesainin karşılığını alamayabiliyor. Yargıtay’ın kararı, iş sözleşmelerine konan “fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresine sınırlama getiriyor.

n11’i de Araplar satın aldı: Yerli e-ticaret sitesi kalmadı

e-ticaret platformlarında satılmalar devam ediyor. Online e-ticaret pazaryeri n11 resmen Birleşik Arap Emirlikleri merkezli DMSF Holding’in oldu. bu satılmayla beraber Türkiye’de yerli e-ticaret platformu kalmadı.

Motorinde 1.29 lira indirim geldi

Global piyasalardaki dalgalanmalar ve döviz kuru değişimleri sonrası, 7 Mayıs 2025 itibarıyla motorin fiyatlarına 1,29 TL indirim yapıldı.

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Rekabet Kurulu onay verdi: n11’in yeni sahibi belli oldu

n11, e-ticaret sektöründe yeni bir döneme giriyor. Rekabet Kurulu, platformun tamamının Abu Dabi merkezli DMSF Holding’e devrine onay verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir