Uzmanlar enflasyon verilerini değerlendirdi

Tüketici Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi Artış Gösterdi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mayıs ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,53 artarak, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 2,48 yükseldi. Yıllık enflasyon oranları da tüketici fiyatlarında yüzde 35,41, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 23,13 olarak kayıtlara geçti.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “Gelecek dönemde enflasyonun seyrinde, özellikle petrol ve diğer emtia fiyatlarının küresel düzeydeki gelişimi önemli bir belirleyici olmaya devam edecek” dedi.

CRB tüm emtialar endeksindeki artışın yüzde 1,1 olarak gerçekleşmesine karşın, yıllık bazda yüzde 0,4 oranında bir gerileme yaşandı. Bu durum, dış kaynaklı maliyet baskılarının enflasyonu sınırlı şekilde etkilediği anlamına geliyor. Bürümcekçi, “Öte yandan, dolar kuru sepetinin artış göstermesi enflasyonun fiyatlara yansıması üzerinde baskı oluşturabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bürümcekçi ayrıca, “Eğer kurlarda, ücretlerde ve emtia fiyatlarında beklenmedik bir sıçrama olmazsa, enflasyonun yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 30 civarında gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

TCMB’nin Haziran Toplantısında Finansal İstikrara Odaklanabilir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran toplantısında, finansal istikrara yönelik risklerin politika faizini etkileyebileceğini belirten Bürümcekçi, bugünkü verilerin olumlu olmasına rağmen, faiz indirimlerinin düşük bir olasılık olduğunu ifade etti.

Bürümcekçi, “Döviz rezervlerindeki artış, para politikasında gevşeme olasılığını artırabilir. Ancak, politika faizinde yapılacak değişikliklerde ihtiyatlı olunması önemlidir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol da, kalıcı enflasyon düşüşü için rezervlerdeki artışın ve kredi risk priminin düşmesi gerektiğini belirtti. Demirkol, “Eğer haziran ve temmuz aylarındaki enflasyon oranları düşük seviyelerde gelirse, faiz indirimlerinin temmuz ayında başlaması daha sağlıklı olabilir” dedi.

Demirkol, “Şahsi beklentime göre, yıl sonunda enflasyon yüzde 29-32 aralığında olabilir” şeklinde görüş bildirdi.

Related Posts

Uzman isim açıkladı: İran-İsrail gerilimi enflasyonu yükseltir mi?

İsrail’in son saldırıları, Ortadoğu’daki tansiyonu yeniden yükseltti. Uzmanlara göre bu gelişmeler küresel piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Yaşanan gelişmeler merkez bankalarının kararlarını etkileyerek enflasyon oranlarını artırabilir.

İsrail İran’ı vurdu altın fiyatları rekora uçtu! Vatandaş soluğu kuyumcuda alıyor

Dün ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 1,4 artışla 4 bin 284 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 1,1 …

Gerilim tırmandı, altın fiyatları uçuşa geçti

ABD, dün yaptığı açıklama ile Irak’ın başkenti Bağdat’ta bulunan ABD Büyükelçiliği’ndeki bazı personeller için geri çekme kararı alındığını duyurdu. ABD’nin Orta Doğu’daki elçiliklerinde tasfiye sürecine başlaması, yeni bir jeopolitik riskine neden olurken, gelişmelerin ardından altın fiyatlarında sıçrama görüldü.

Azerbaycan’daki yatırım fırsatları duyuruldu

Erzurum’da ‘Azerbaycan’da Yatırım ve İş Fırsatları’ konulu toplantı düzenlendi.

ABD Başkanı Trump: Çin ile anlaşmamız tamamlandı

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada Çin ile anlaşmanın tamamlandığını belirterek “Çin ile anlaşmamız tamamlandı, Başkan Xi ve benim son onayıma tabi” değerlendirmesinde bulundu.

TOBB 4 bin 550 sanayi kapasite raporuna onay verdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından mayısta onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda değişim göstermeyerek 4 bin 550 oldu.