Ünlü peynir markasının ifşa olmasıyla gündeme geldi! Süt ürünlerinde bilinmeyen hile

Tarım ve Orman Bakanlığı sahtecilik yapan gıda ürünlerini ifşa etmeye devam ediyor

Milliyet.com.tr/ÖZEL Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalarda taklit ve tağşiş yapılan ürünler listesini periyodik olarak güncelliyor. Son açıklanan listede gıda sahteciliği olayları dikkat çekiyor. En çarpıcı durum ise ünlü bir peynir markasının tam yağlı sade eritme peynirinde (üçgen peynir) yapılan denetimlerde yağ oranının düşük çıkması oldu.

Bakanlığın yayınladığı listede özellikle süt ve süt ürünlerinde genellikle yağ oranı düşüklüğüne rastlanıyor. Ancak vatandaşlar, yağ oranının düşük olmasının ne anlama geldiğini genellikle tam olarak anlayamıyorlar.

‘Kıymetli olan şeyi eksiltmeye çalışıyorlar’

Firmalar neden yağ oranını düşürme yoluna gidiyorlar? Düşük yağ oranına sahip bir süt ürününün sağlık üzerinde bir etkisi var mıdır? Düşük yağ oranına sahip bir süt ürününü tüketen vatandaşlar bu durumu fark edebilirler mi? Şüpheli durumlarda ne gibi önlemler alınmalıdır? Tüm bu merak edilen soruların cevaplarını milliyet.com.tr’ya açıklayan Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, konu hakkında şunları söyledi: “Peynirin ne şekilde olması gerektiği peynir yönetmeliğinde belirtilmiştir. Bu yönetmelikte tam yağlı, yarım yağlı ve az yağlı peynirlerin tanımları mevcuttur. Sütün yağı, üründe değerli bir bileşendir, üretici sütün yağından kaymak veya tereyağı elde edebilir. Üreticiler, değerli olanı eksiltmeye çalışmaktadır.”

Asıl amaç ortaya çıktı!

Eğer bir ürün tam yağlı veya az yağlı olarak piyasaya sürülüyorsa, bu konuda belirlenmiş yasal kriterler bulunmaktadır. Geçen yıl peynir yönetmeliğinde bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeye göre, içeriğinde belirtilen yağ oranı doğrultusunda ürünlerin üretilmesi gerekmektedir. Ancak bazı üreticiler, gereken oranın altında yağ ekleyerek maliyeti düşürmeye çalışmaktadır. Bu eksikliği gidermek için de dışarıdan bitkisel yağlar ilave edebilmektedirler. Süt yağı, hayvansal bir yağdır ve üreticiler, buna bitkisel yağlar ekleyerek daha fazla kar elde etmeyi hedeflemektedirler.

‘Vatandaş maddi olarak aldatılıyor’

Vatandaşlar, mevzuata uygun olmayan bir ürün satın alarak maddi açıdan aldatılmaktadır. Üründeki eksiklikler sebebiyle, verdikleri paraya karşılık istedikleri kaliteyi alamamaktadırlar.

‘138 süt ürünü ortaya çıkarıldı’

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın listesinde, 1 Ekim itibariyle 138 yağ oranı düşük süt ve süt ürünü yer almaktadır. Örneğin, yağ oranı düşürülmüş tereyağı bu listede bulunmaktadır. Mevzuat, süt yağının belirli bir oranın altına düşmemesini gerektirmektedir. Bu kurala uymayan üreticiler, vatandaşı aldatmaktadır. İzmir’de, yağı düşürülmüş kaymak da tüketiciye sunulmaktadır. Ancak kaymak da belirli bir kalite standartına sahiptir. İçerisine eklenen bitkisel yağlarla maliyeti düşürmek mümkündür.

Düşük yağlı ürünlerin sağlığa zararı var mı?

Sütün içerisinde bulunan yağda eriyen vitaminler nedeniyle, düşük yağ içeren ürünlerin sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Sütten alınan yağı çıkartıp yerine başka yağlar eklemek, besleyici değeri azaltmaktadır.

Düşük yağ içeren ürünleri tüketici fark edebilir mi?

Düşük yağ içeren ürünlerin lezzetini anlamak genellikle zordur. Ancak, sürekli aynı ürünü alan ve tadında değişiklik fark eden vatandaşlar genellikle bu durumu anlayabilirler. Bu durumu netleştirmek için ürünlerin denetlenmesi gerekmektedir. Vatandaşlar genellikle bir şüphe hissi duyarlar, ancak bunu kanıtlamak için profesyonel bir inceleme gerekmektedir.

Vatandaş nereden şikayetçi olmalı?

Eğer bir ürünün lezzetinde belirgin bir düşüş fark edilirse veya bir anormallik hissedilirse, vatandaşlar ALO 174 Gıda İhbar Hattı’nı arayarak şikayetlerini iletebilirler. Eksiklik hissedilen ürünler, Bakanlık tarafından denetim altına alınacaktır.

Vatandaşların tüketmemesi gereken ürünler!

Vatandaşlar, kırsal kökenli, isimsiz yerlerden gelen ürünleri satın almamalıdır. Yolda satılan ürünlerin içerikleri genellikle belirsiz olabilir ve Bakanlık analizlerinde süt yağında eksiklikler tespit edilebilir. Dışarıda satılan süt ve süt ürünleri, hastalık yapıcı bakterilerin üremesi açısından risk oluşturabilir. İçeriği bilinen ürünleri tercih etmek daha güvenlidir.

Related Posts

‘İtibardan tasarruf olmaz’ demişti: Ormana değil Saray’a bütçe! 6 haftalık bütçe ile filo kuruluyor…

Türkiye’de yaz aylarında yeniden gündeme gelen orman yangınları, müdahale kapasitesini ve hava filosunu tartışmaya açtı. Yangınlara müdahale için yapılan harcamalar ve eldeki ekipmanların yeterliliği kamuoyunda sorgulanıyor.

Bakanlıklar kararı aldı! 25 farklı kanser türünde kullanılan 5 ilaç için flaş gelişme

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; kanser hastalığında yeni nesil tedavi yaklaşımlarından biri; immünoterapi. Halk arasında akıllı kemoterapi ilacı olarak bilinen ilaçlar, kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanser hastalığını …

Düşmüştü, dolar da euro da yükseldi!

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Anket sonuçları yayımlandı: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Haziran ayı enflasyon beklentileri açıklandı. Emeklilere ve memurlara yapılacak maaş artışında belirleyici olacak 6 aylık enflasyon farkı, tahminlere göre yüzde 16,62’ye ulaşabilir.

OSS’de Ali Özçete yeniden başkan: Güven tazeledi

Dernekten yapılan açıklamaya göre, derneğin 2025 yılı Olağan Seçimli İdari ve Mali Genel Kurulu gerçekleştirdi. Genel Kurul toplantısında Ali Özçete, Ufuk Çilek, Emirhan Silahtaroğlu, Fatih Odabaşılar, Cemal Çobanoğlu, Emre Şahin, Halit Başbuğ …

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor: Mevduat faizlerinde değişim kapıda!

Enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala, ödemelerde yaşanacak değişiklikler yakından takip ediliyor. Bu süreçte açıklanacak enflasyon verisi, bankada parası olanları da etkileyecek. 3 Temmuz’da açıklanacak verinin faiz indirimi beklentisini artırması durumunda mevduat kazançlarında düşüş yaşanabilir. İşte en yüksek faiz veren bankalar ve 1 milyon TL’nin güncel getirisi…