Sağlık Bakanlığı yutulabilir mide balonunu yasakladı

Sağlık Bakanlığı, Yutulabilir Mide Balonlarını Yasakladı

Sağlık Bakanlığı, yeni yılın ilk haftasında, Türkiye’de zayıflamak için sıklıkla tercih edilen ‘yutulabilir mide balonları’nı yasaklama kararı aldı. Kararın detayları Hürriyet’ten Özge Eğrikar’a verilen bilgilerle ortaya çıktı.

Türkiye Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, yaptığı açıklamada, “Uygulama kolay olduğundan genel cerrahi ve gastroenteroloji dışındaki uzmanların da yaptığı ve uygun olmayan koşullarda takıldığı gözlenince Avrupa’da yasaklandı. Türkiye de yasağa riayet etti” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Banlı, bu yöntemi detaylı bir şekilde anlatırken, uyarılarda da bulundu. Balonun mide içinde şişerek 5-6 ay sonra kendiliğinden eridiğini belirten Banlı, reklamların çok yapıldığını ve talebin fazla olduğunu ancak işlem sırasında bazı risklerin atlandığını vurguladı.

2024 yılında Türkiye’de 6 bin 500 kişiye, Avrupa’da ise 25 bin kişiye bu uygulamanın yapıldığını belirten Prof. Dr. Banlı, AB Komisyonu’nun yutulabilir mide balonları ile ilgili nihai kararını 9 Şubat’ta vereceğini ifade etti.

Hayatınızın Aşkını Bakteriler Seçiyor Olabilir Mi?

Uzmanlar, hayatınızdaki aşkı belirleyen bakterileri anlatıyor. Detayları Bakterin Kadar Yaşa programında bilim insanı Ali Rıza Akın paylaşıyor.

Related Posts

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.