Otizmin nedeni bağırsakta mı saklı? ‘Çürütüldü’ denilmişti, yeniden gündemde

Otizm ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki İlişki Araştırıldı

Yapılan araştırmaya göre, otizmli çocuklar ile nörotipik çocukların sindirim sistemi bakterilerinden oluşan mikrobiomlarında önemli farklılıklar olduğu ortaya çıktı. Bu farklılıklar, davranış ve öğrenme ile ilişkili beyin bölgelerini etkileyebiliyor.

Bilim insanları, 8 ila 17 yaş arasındaki 43 otizmli çocuk ile 41 nörotipik çocuğun dışkı örneklerini ve beyin taramalarını karşılaştırdı. Yapılan karşılaştırmada, otizmli çocukların, serotonin üretiminde rol oynayan bazı sindirim moleküllerine daha az sahip oldukları belirlendi.

Çalışma, vücudun yüzde 90’ından fazlasının bağırsakta üretildiği serotonin hormonuna odaklanıyor. Serotonin eksikliğinin sosyal etkileşim, öğrenme ve duygusal düzenleme gibi temel beyin işlevlerini olumsuz etkilediği gözlemlendi.

Öte yandan, otizmli çocukların çoğunun sindirim rahatsızlıkları yaşadığı biliniyor; mide sorunları, kabızlık ve şişkinlik gibi belirtiler sıkça görülüyor. Bu araştırma ise, bu fiziksel rahatsızlıkların otizmin nörolojik semptomları ile ilişkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre, annelerin hamilelik döneminde antibiyotik kullanması da önemli bir faktör olabilir. Çünkü bu tür ilaçlar, annenin mikrobiyomunu etkileyerek gelişmekte olan bebeğin beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir.

Profesör Lisa Aziz-Zadeh, araştırmanın baş yazarı olarak, “Daha önce beyin ve bağırsak yapısındaki farklılıklar gözlemlenmişti. Biz ise bu bağlantıyı net bir şekilde görebildik. Beyin ile bağırsak sağlığı arasındaki ilişki, otizm belirtileri üzerinde aracılık edebilir” şeklinde konuştu.

Ancak bilim insanları, bu araştırmanın henüz neden-sonuç ilişkisi kuramadığını belirtiyor. Yani bağırsak bakterilerindeki değişikliklerin otizme yol açıp açmadığı konusunda kesin bir sonuca varılamamıştır. Yine de elde edilen bulgular, otizm spektrum bozukluğunun sebeplerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlıyor.

Related Posts

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli