Enfeksiyon hastalıkları uzmanı: ‘Plastik şişeleri hayatımızdan çıkarmalıyız’

Plastik Şişelerin Sağlık Açısından Riskleri Uzmanlar Tarafından Uyarıldı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, plastik şişelerin sağlık açısından ciddi riskler barındırdığı konusunda uyardı. Plastik şişelerin içerisinde kanserojen ve kimyasal maddeler bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Diktaş, özellikle uzun süre güneş altında kalan ya da bekletilen şişelerde mikroorganizmaların üreyebileceğine dikkat çekti.

”Plastik Şişeler Mikrop Yuvası Olabilir”

Plastik şişelerin pek çok alanda kullanıldığını belirten Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, bu şişelerin sağlık açısından taşıdığı risklere dikkat çekti. Doç. Dr. Diktaş, “Plastik su şişeleri içinde bulunan kimyasal ve kanserojen maddeler, ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Özellikle güneş ışığına uzun süre maruz kalan veya bekletilen plastik şişelerde çatlaklar meydana gelebilir. Bu çatlaklar, mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam sağlar. Yeterli hijyen sağlanmadığında mide ve bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir” şeklinde konuştu.

”Cam Şişe Kullanımına Geçmek Sağlık İçin Önemli”

Plastik su şişelerinin tek kullanımlık olması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Diktaş, “Mümkünse plastik şişelerden kaçınmalı ve cam şişe kullanımına yönelmelisiniz. Cam şişe kullanımı sağlık açısından daha güvenlidir. Eğer plastik şişe veya damacana kullanımı mecburiyeti varsa, hijyen kurallarına büyük önem verilmeli ve tek kullanımlık şişeler defalarca kullanılmamalıdır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft, karmaşık vakalarda doktorlardan daha isabetli teşhis koyabildiğini belirttiği yeni bir yapay zeka sisteminin ayrıntılarını paylaştı. Şirket, bu sistemin “tıbbi süperzekâya giden bir yol sunduğunu” ifade ederken, bu teknolojinin doktorların işini ortadan kaldırmayacağını belirtti. Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşmasının, dünyanın farklı bölgelerinde temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırarak daha eşit bir sağlık sistemi oluşturabileceği ifade ediliyor.

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli