Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi arttı

FKB’nin Açıkladığı Finansal Verilere Göre Finans Sektöründe Büyüme Devam Ediyor

Finansal Kurumlar Birliği (FKB), finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim ve tasarruf finansman sektörlerinin 2025 yılı ilk çeyrek konsolide verilerini açıkladı. Buna göre, bu dönemde işlem hacmi 695 milyar lira, aktif toplamı 1 trilyon 103 milyar lira, öz kaynak büyüklüğü 220 milyar lira olarak gerçekleşirken, müşteri sayısı ise 6,2 milyon olarak belirlendi.

FKB Başkanı Ali Emre Ballı yaptığı açıklamada, “Birliğimiz, sektörlerin ekonomiye katkı sağlama hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Finansal kuruluşlarımız, istikrarlı performanslarıyla ülke ekonomisine destek olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ballı, FKB’nin çatısı altındaki 125 şirketin finansmana erişimini kolaylaştırma çabalarının, yapılan düzenlemelerle daha da güçleneceğine inanıldığını belirterek, sektörlerin finansal ekosistem içindeki yerinin güçleneceğine dikkat çekti.

Özellikle tasarruf finansman sektöründe yaşanan artışların dikkat çekici olduğunu vurgulayan Ballı, bu sektörün öz kaynaklarında, işlem hacminde ve aktif büyüklüğünde önemli artışlar yaşandığını belirtti.

Faktoring sektöründe de öz kaynaklardaki artışın göze çarptığını belirten Ballı, sektörün Mart 2025 itibariyle yakaladığı başarıları detaylarıyla paylaştı.

  • Faktoring sektörünün öz kaynakları Mart 2025’te 67 milyar liraya ulaştı.
  • İşlem hacmi ise yüzde 49 artışla 378,2 milyar lirayı geçti.

Finansman sektöründe ve diğer sektörlerde de öz kaynaklardaki artışların devam ettiğini belirten Ballı, sektörlerin büyüme performansını detaylandırdı.

  • Finansman sektöründe öz kaynaklar yüzde 60 artışla 31,5 milyar TL’ye ulaştı.
  • Aktif büyüklük yüzde 44 artarak 227,4 milyar liraya yükseldi.

Finansal kiralama ve varlık yönetim şirketlerinin de büyüme trendinde olduğunu belirten Ballı, sektörün geleceğe güvenle baktığını ifade etti.

  • Finansal kiralama sektöründe öz kaynaklar yüzde 45 artışla 66,7 milyar TL’ye ulaştı.
  • İşlem hacmi yüzde 49 yükselerek 53,2 milyar liraya çıktı.

Varlık yönetim şirketlerinin aktif büyüklüğünde de yüzde 86 artış yaşandığını belirten Ballı, sektörün güçlü performansının devam ettiğini vurguladı. FKB’nin açıkladığı veriler, finans sektöründeki büyüme potansiyelini ortaya koyuyor.

Related Posts

Pegasus, THY ve Ajet uçakları mahsur kaldı

İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan gerilim bölgedeki hava trafiğini felç etti. İran ve Irak hava sahalarının sivil uçuşlara kapatılması sonucu, Türk havayolu şirketlerine ait toplam 11 uçağın bu ülkelerde kaldığı açıklandı. BAKAN’DAN …

Bakan Kurum: Teslimatta 250 bini geçtik sözümüzü inşa etmeye devam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, perşembe günü gerçekleştirilen törenin ardından deprem bölgesinde teslim edilen konutlara ilişkin son durumu sosyal medya hesabından paylaştı: Sözümüzü inşa etmeye devam. Teslimatta 250 bini geçtik, binlerce konutu daha tamamlama aşamasına getirdik.

Konut fiyatlarında 4 ayın en yüksek artışı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta aylık bazda yüzde 3,4, yıllık yüzde 32,3 arttı.

İstanbul’da nükleer zirve: NPPES 2025’te yapay zeka çağında nükleer enerjinin rolü tartışılacak

Türkiye, Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük nükleer enerji buluşması olan NPPES 2025, yapay zekanın enerji talebini artırdığı çağda nükleer enerjinin stratejik rolünü tartışmak üzere İstanbul’da toplanıyor.

Her dört kişiden biri icralık oldu!

Kriz icra ve iflaslardaki artışı tetikledi. 86 milyon nüfusa sahip ülkemizde icra ve iflas dosya sayısı 23 milyonu geçti. Bu sayı nüfusun 4’te 1’ine denk geliyor.

Gümüş, 13 yıl aradan sonra rekor kırdı: Gümüş fiyatları neden yükseldi?

Gümüşün ons fiyatı uluslararası piyasalarda 37.2 dolara kadar yükselerek Şubat 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Fiyat artışında endüstriyel talep, arz kısıtlamaları ve jeopolitik belirsizlikler etkili oldu. Yıl başından bu yana gümüş yatırımcısına yüzde 28 getiri sağladı.