Anayasa Mahkemesi’nden Uludağ Alan Başkanlığı’na kısmi ret!

Anayasa Mahkemesi, Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un Bazı Maddelerini İptal Etti

BURSA (İGFA)- 9 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi, Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un bazı maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti.

Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerinde hukuki belirsizlik, yasama yetkisinin devri, özerklik ihlali gibi anayasal ilkelere aykırılıkların vurgulandığını belirten Sarıbal, ancak bu kararın yetersiz olduğunu, “İmar Planı Yapma” yetkisinin iptal edilmediğini açıkladı.

Sarıbal açıklamasında; “AKP’li milletvekillerinin imzasını taşıyan kanunla Uludağ’ın 1961’den bu yana milli park alanı statüsünden çıkarılarak talan edilmek istendiğini defalarca söyledik. Uludağ Bursa’nın su deposu, su kaynağıdır dedik. Yaklaşık 21 bin dönüm alanda Uludağ Alan Başkanlığı, komisyonlarla, özerk yetkiye sahip olacaktı. Bursa’daki çevre örgütleri, Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyeleri öncülüğünde Bursa’da ciddi eylemler yapıldı. Uludağ Milli Parktır, bir dünya mirası dedik, Uludağ birçok bitkisel ve hayvansal çeşitliliği içinde barındırmaktadır dedik. Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Anayasa Mahkemesi, Uludağ alanında işletmecilik faaliyeti izni için yürütme organına sınırları ve kapsamı belirli olmayan bir yetki tanınmasının teşebbüs özgürlüğü ilkesiyle çeliştiğine, Uludağ alanının korunmasına yönelik çevre yasaları ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası çevre sözleşmeleriyle de uyumsuz olduğuna hükmetti. Ancak bu karar yetersizdir, İmar Planı Yapma yetkisi iptal edilmemiştir” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK VE KOMİSYONUN DÜZENLEME YETKİSİ İPTAL EDİLDİ

Mahkeme Uludağ Alanı Hakkında Kanun’un 3. maddesinin 11. fıkrasındaki “yaptırma, izin verme” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtirken, Sarıbal iptal gerekçelerini şu şekilde sıraladı:

“Uludağ alanında turizm amaçlı herhangi bir sportif faaliyet ile alana ilişkin herhangi bir işletmecilik faaliyetinin yaptırılması ya da bu tür bir faaliyete izin verilmesi konusundaki ölçütlere ilişkin yasal çerçeve belirlenmeksizin yürütme organına sınırları ve kapsamı belirli olmayan bir yetki tanınması teşebbüs özgürlüğünün kanunla sınırlanması ilkesiyle çelişmektedir. Açıklanan nedenlerle kural, Anayasa’nın 13. ve 48. maddelerine aykırıdır. Kanunun 5. maddesinin 1 numaralı fıkrası da Uludağ alanı içinde yapılacak her türlü uygulama için karar alacak olan Komisyona verilen yetkilerin belirgin olmaması nedeniyle Anayasa’ya aykırı bulunmuştur. Ayrıca ‘Bakanlığa asli düzenleme yetkisi veren kuralın yasama yetkisinin devredilmezliği ilkesiyle bağdaşan bir yönü bulunmamaktadır’ denilerek, Anayasa’nın 7. maddesine aykırı bulundu. Kanun’un 7. maddesinin 1 numaralı fıkrasındaki (b) bendinde ise belediyeler, üniversiteler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının taşınmaz satış veya trampası konusunda Başkanlığa gelir tahsisi yapılmasını öngördüğü maddeyi de yerel yönetimlerin mali özerkliğini ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etti”

Related Posts

Bilim insanı uyardı: Dünya tarihinin en kısa günü geliyor

Bilim insanları, Dünya’nın dönüş hızının beklenmedik şekilde arttığını ve önümüzdeki haftalarda tarihin en kısa gününün yaşanabileceğini duyurdu. Dönüş hızındaki bu artışın, GPS ve zaman ölçüm sistemlerinde küçük ama önemli etkiler yaratabileceği belirtildi.

Son dakika… Erzurum’da 4,1 büyüklüğünde deprem

Son dakika haberi… AFAD, Erzurum’un Köprüköy ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Gün içinde İstanbul’da da hissedilen Bursa merkezli bir deprem meydana gelmişti.

İspanya’da yangın felaketi: 6 bin 500 hektar yok oldu, 2 can kaybı!

İspanyol medyasında yer alan habere göre, Katalan bölgesinde Lleida’nın Torrefeta i Florejacs ve Sanaüja yakınlarındaki tarım arazilerini etkileyen bir yangın çıktı. Dün öğle saatlerinde Sanaüja’da başlayan yangın akşam saatlerine kadar devam etti …

Avrupa ülkeleri alarma geçti: Aşırı sıcakların neden olduğu ‘rulo bulutlar’ ve ‘yağmur bombaları’ panik yarattı

Avrupa’da sıcaklıklar 46 dereceyle rekor seviyeye çıktı. Aşırı sıcakların etkisiyle ortaya çıkan “rulo bulutlar” ve “yağmur bombaları” gibi nadiren görülen hava olayları Avrupa’yı sarstı. Ekstrem hava koşulları halkı paniğe sevk ederken, kıta genelinde afet olayları yaşandı.

Tekstil işçisine ‘Erdoğan’a hakaretten iki ayrı iddianame

Bağcılar’daki bir hastane açılışında pankart açıp telefon fırlattığı gerekçesiyle tutuklanan tekstil işçisi N.K. hakkında “Cumhurbaşkanına fiili saldırı” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamalarıyla iki ayrı iddianame hazırlandı.

İki kardeşin ölümünden sonra krizi büyüdü: Rusya, Azerbaycanı tehdit etti

Azerbaycan ile Rusya arasında Yekaterinburg’daki ölümler sonrası tırmanan kriz, gazeteci tutuklamaları ve ardı ardına gelen gözaltılarla diplomatik bir hesaplaşmaya dönüştü. Bakü, Rus ajanların işkenceyle öldürdüğü iki Azerbaycan vatandaşının ardından hem resmi nota verdi hem de sekiz Rus vatandaşı daha siber suç ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla tutukladı. Rusya ise yaşananlardan “yabancı güçleri” sorumlu tuttu ve Azerbaycan’a üstü kapalı tehdit yöneltti.