Yapay zeka, doktorlardan daha başarılı

Microsoft Yapay Zeka İle Doktorları Taklit Ediyor

Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman liderliğindeki yapay zeka ekibi, uzman doktorları taklit ederek karmaşık ve zorlu vakaları değerlendirebilen bir sistem geliştirdi. Şirketin açıklamasına göre, sistem OpenAI’ın gelişmiş o3 modeliyle çalışıyor. Sistem, dünyaca ünlü New England Journal of Medicine (NEJM) dergisinden seçilen 300’den fazla zor vaka üzerinde test edildi.

NEJM, doktorların çözmesi için tasarlanmış karmaşık ve öğretici hasta öyküleriyle biliniyor. Microsoft ekibi bu vakaları etkileşimli testlere dönüştürerek yapay zekanın yeteneklerini ölçtü. Sonuçlara göre sistem, vakaların yüzde 80’inden fazlasında doğru teşhis koymayı başardı. Aynı vakalarda yalnız çalışan doktorların başarı oranı ise yüzde 20’de kaldı.

Microsoft, yapay zekanın gerçek bir doktor gibi adım adım ilerleyerek sorular sorduğunu, gerekli testleri planladığını ve sonunda teşhis koyduğunu belirtti. Sistem duruma göre hastalardan röntgen, kan testi gibi tahlil sonuçları da isteyebiliyor.

Microsoft, sistemin insan doktorlardan daha verimli şekilde hangi testlerin isteneceğine karar verebildiğini ve böylece maliyetleri düşürebileceğini açıkladı.

Yapay Zeka ve Doktorlar Arasındaki Rol Paylaşımı

Microsoft, yapay zekanın doktorların yerini almayacağını, aksine onların işini kolaylaştıracağını vurguluyor. Yapay zekanın farklı tıbbi alanlardaki bilgileri bir araya getirerek doktorlara özellikle karmaşık durumlarda gelişmiş karar desteği sunabileceğini ifade ediyor.

Microsoft yetkilileri, sistemin klinik kullanıma hazır olmadığını ve daha yaygın semptomlarda da test edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Microsoft’un blog yazısında “Doktorların klinik rolleri sadece teşhis koymakla sınırlı değil. Belirsizlikle baş etmek ve hasta ile aileleriyle güven ilişkisi kurmak gibi yapay zekanın üstlenemeyeceği görevleri var” ifadelerine yer verildi.

Şirketin “tıbbi süperzekâya giden yol” sloganı, sağlık sektöründe büyük değişim beklentilerini de beraberinde getiriyor. Microsoft AI CEO’su Mustafa Süleyman, Batı medyasına yaptığı açıklamada sistemin 5–10 yıl içinde neredeyse hatasız hale gelebileceğini söyledi.

Yapay zekanın tıp alanında yaygınlaşması, özellikle dünyanın doktor bulunmayan veya hekim açığı yaşanan bölgelerinde sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırabilir. Yapay zeka sistemleri, yeni bir hastalıkla ilgili güncel araştırmalar ve yeni tedavi protokolleri ortaya çıktığında aynı anda ve hızla güncellenerek tüm dünyada aynı kalitede bilgi sunabilirken bu sayede temel sağlık hizmetlerinin daha eşit bir şekilde verilmesine katkı sunabilir.

Related Posts

Her gün acı yiyenler dikkat: Bilimsel olarak kanıtlandı

Acı yiyeceklerin kilo verme üzerindeki potansiyel etkisi, uzmanların ve araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Paige Cunningham’ın Verywell Health’e yaptığı açıklamaya göre, yiyeceklere lezzetini bozmayacak ancak acılık katacak kadar acı biber eklemek, daha az yemek yemenize yol açabilir.

Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

TUS sonuçlarına göre çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmının boş kalmasına ilişkin konuşan Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, “Büyük illerde yeterinden fazla sayıda çocuk cerrahı çalışmaktayken, göreceli çocuk sayısının fazla olduğu illerdeki sayımız son derece yetersizdir” ifadelerini kullandı.

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Uzmanı açıkladı: Yenidoğan sarılığına karşı anne sütü önemli

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.