Çin daha önce görülmemiş yeni bir bakteri keşfettiğini açıkladı

Çin’in uzay istasyonu Tiangong’da yapılan mikrobiyolojik çalışmalar sonucunda, dünyada daha önce keşfedilmemiş yeni bir bakteri türü bulundu. Bu yeni mikroorganizma bilim insanları tarafından “Niallia tiangongensis” olarak adlandırıldı. İstasyondan adını alan bu bakteri, daha önce bilinen bir toprak bakterisinin uzayda evrimleşmiş bir formu olarak görülüyor.

ZORLU KOŞULLARA DAYANIKLI

Donanımhaber’in haberine göre, bu yeni keşfedilen bakteri, 2023 yılında Shenzhou-15 misyonu kapsamında astronotlar tarafından istasyondan toplanan örnekler sayesinde keşfedildi. Steril bezlerle elde edilen bu örnekler dondurularak Dünya’ya geri getirildi ve detaylı analizlerden geçirildi.

Araştırmalar, Niallia tiangongensis’in normalde toprakta, kanalizasyon sistemlerinde ve bazı gıdalarda bulunan Niallia circulans adlı bir türle yakından ilişkili olduğunu ortaya koydu. Ancak yaşam alanını uzaya genişletmiş olan bu yeni bakteri, yüksek radyasyon ve düşük yerçekimi gibi aşırı koşullara uyum sağlamak için genetik değişiklikler yapmış durumda.

Uzmanlara göre bu yeni bakteri, oksidatif strese karşı direnç gösteriyor, radyasyon hasarlarını onarabiliyor ve jelatini parçalayarak karbon ve azot elde edebiliyor. Ayrıca, yüzeylere yapışarak çoğalabilen biyofilm oluşturma yeteneği, uzun süreli uzay görevleri için büyük önem taşıyor.

Uzmanlar, bu tür mikroorganizmaların hem astronotların sağlığı hem de uzay araçlarının bütünlüğü açısından potansiyel tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. Ancak bakterinin insanlar için ne kadar tehlikeli olabileceği henüz net değil. Ayrıca, bu yeni bakteri, uzayda evrim geçiren ilk bakteri keşfi de değil. NASA 2018 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda antibiyotiklere direnç kazanmış dört yeni bakteri türü keşfetmişti. Bu bakteriler de benzersiz genetik adaptasyonlar aracılığıyla hayatta kalma stratejilerine sahipti.

Related Posts

Hisseler düştü: Apple davalık oldu!

Teknoloji alanında milyonlarca kullanıcı tarafından beğenilen ürünleri ile devleşen dünyaca ünlü şirket Apple yapay zeka projeleri nedeniyle yatırımcılarıyla karşı karşıya geldi. Şirketin hissedarları Siri’ye entegre edilmesi beklenen yapay zekaya …

2030 yılına dikkat çekildi: İşte bulaşıcı hastalıkları ortadan kaldıracak keşif

Bilim dünyası, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çığır açabilecek bir gelişmeye sahne oldu. Japon araştırmacılar, tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan üretmeyi başardı. Bu yenilik, sadece kan nakli alanında değil, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların bulaşma riskini ortadan kaldırma potansiyeliyle de tıpta devrim yaratabilir.

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Instagram’da “hatalı ban” krizi

Instagram kullanıcıları son haftalarda ciddi bir sorunla karşı karşıya. Pek çok kişi, hiçbir kural ihlali yapmadıkları halde hesaplarının aniden askıya alındığını ya da tamamen kapatıldığını bildiriyor. Üstelik bu kişilerin bir kısmı, itiraz başvurusu yapmalarına rağmen Meta’dan herhangi bir geri dönüş alamadıklarını söylüyor. Meta, konuyla ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapmadı.

Geleceğin lojistiği! Kargolardan drone hamlesi

Türkiye’nin önde gelen kargo şirketlerinden bazıları, lojistik sektöründe devrim niteliğinde bir adım atarak otonom drone’larla teslimat hizmetine başladı. İlk olarak deneme uçuşlarını başarıyla tamamlayan şirket, artık belirli bölgelerde drone’larla …

watchOS 26 tanıtıldı! Hangi Apple Watch’lar güncellemeyi alacak?

Apple, bugün yaptığı büyük etkinlikte yalnızca iOS 26 ve iPadOS 26’yı değil, aynı zamanda watchOS 26, macOS Tahoe 26, tvOS 26 ve visionOS 26 gibi işletim sistemi ailesinin tüm yeni üyelerini de duyurdu.