Oruç tutarken enerjinizi nasıl korursunuz? İşte uzmanından sırları

Sağlıklı Beslenme Önerileri ile Ramazan Ayını Rahat Geçirin

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Özportakal, ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin, vücudun enerji dengesini koruması ve sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Özellikle sahurun atlanmaması gerektiğini vurgulayan Özportakal, sahurda süt, peynir, yumurta gibi protein kaynakları ile tam buğday ekmeği, yeşillik ve sağlıklı yağların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Aşırı yağlı, baharatlı ve karbonhidrat ağırlıklı gıdalardan kaçınılmalıdır.

İftarın su ve hurma ile açılmasının sindirim sistemini rahatlatacağını belirten Özportakal, çorba ve salata gibi hafif yiyecekler tüketildikten sonra 10-15 dakikalık bir mola verilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.

İftar sırasında yavaş yemek yemenin ve iyi çiğnemenin, ani insülin salınımını engellemek için önemli olduğunu belirten Özportakal, ana yemeklerde protein kaynaklarına ve sebze yemeklerine yer verilmesi gerektiğini ve kızartmalardan kaçınılması gerektiğini söylüyor.

Uzman Diyetisyen Emre Özen ise, iftar sofrasında dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu vurguluyor. İftarın hurma, zeytin veya su ile açılmasının ardından çorba gibi hafif bir başlangıç yapmanın sindirim sistemini rahatlatacağını belirtiyor.

Özen, öğünlerde protein kaynakları, kompleks karbonhidratlar, sebzeler ve süt ürünlerine yer verilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca posa içeriği yüksek gıdalar tüketmenin, aşırı yemek yeme isteğini azaltarak kabızlığı önlediğini ve aşırı yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Uzman Diyetisyen Meltem Boz da ramazanda beslenme düzeninin değişmesiyle metabolizmanın farklı bir sürece girdiğine dikkat çekiyor. Boz, sahurda uzun süre tok tutacak protein ve sağlıklı yağ içeren besinlerin tercih edilmesi ve aşırı yağlı, baharatlı veya kızartılmış gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

Ramazan ayında fiziksel aktivitenin bırakılmaması gerektiğini ifade eden Boz, hafif egzersizlerin yapılmasının sindirim sistemini destekleyeceğini ve düzenli spor yapanların antrenmanlarını iftardan sonra planlamaları gerektiğini söylüyor.

Doğru beslenme alışkanlıklarıyla ramazan ayında kilo alımının önlenebileceğini belirten Boz, iftar ve sahur öğünlerinde dengeli beslenmenin kilo kontrolü için önemli olduğunu aktarıyor.

Boz, ramazanda sık yapılan beslenme hatalarını şu şekilde sıralıyor: sahuru atlamak, iftarda aşırı porsiyon tüketmek, iftar sonrasında hemen tatlı yemek, yetersiz su içmek ve hareketsiz kalmak. Bu hataların kilo alımı ve sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Aile hekimlerinden 1 Mayıs mesajı: Emeğimizi sömürmeye son verin

AHESEN Genel Başkanı Ahmet Kandemir, 1 Mayıs mesajında, “Emeğimizi sömürmeye son verin” dedi.

Deprem kadar tehlikeli! Panik hali yaralanmalara neden oluyor

Depremde fiziksel güvenliğiniz kadar sakinliğinizi ve ruh sağlığınızı korumanız da hayati önem taşıyor. Uzm. Psikolog Tuğçe R. Tuncel Dursun, deprem anında yaşanan panik halinin nasıl kontrol altına alınabileceğine dair önemli bilgiler verdi.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

TVHB Başkanı Eroğlu: ‘Veteriner hekimlere sağlıkta şiddet kapsamında yer verilmelidir’

TVHB Başkanı Eroğlu: “Sağlıkta şiddet kapsamında veteriner hekimlerin yer almasını talep ediyoruz” ANKARA – Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 26 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada …

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …